Selecteer een pagina

Employer branding is zoals daten!

Knap bedrijf zoekt relatie. Jij bent een knappe man/vrouw die een partner zoekt om een relatie mee te beginnen. In dit geval een zakelijke relatie, want je bent een zaakvoerder die een werknemer zoekt voor zijn/haar KMO. Je wil daarvoor de juiste werkzoekenden aantrekken, de juiste singles dus. Of je kan zelfs proberen om mensen uit hun slechte huidige relatie met een bedrijf te laten stappen.

Pre-hire

De eerste fase van de employee (dating) journey is pre-hire. Wat ga jij als knap single bedrijf doen om een toffe partner aan te trekken die bij je past? Je maakt een Tinderprofiel, natuurlijk! Vertaald naar de realiteit: je wil online te vinden zijn op de platformen die je ideale partner ook gebruikt, bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook, Instagram, …

Kies je meest authentieke foto’s die meteen iets meer zeggen over wie jij bent als werkgever en als KMO. Je wilt toch geen valse verwachtingen scheppen die jullie eerste date heel ongemakkelijk zal maken?

Je begint te swipen en komt online wat toffe mensen tegen waarmee je wel een relatie zou willen. Je wisselt wat berichtjes uit, een CV hier en daar. Au, iemand zegt iets wat niet klikt met jouw persoonlijkheid en bedrijfscultuur. Die antwoord je vriendelijk dat je de klik niet voelt. Met sommige mensen voel je wel een vonkje overslaan en je stuurt een aantal berichtjes over en weer. Totdat jullie beide klaar zijn voor het grote moment: de eerste date.

Candidate experience

Er is 1 advies dat elke oma ter wereld je zal geven: wees jezelf op een eerste date. Zo weet je meteen of er écht een klik is of niet. Anders ga je misschien een slechte relatie aan die je alleen maar tijd, geld en energie kost en die toch snel kapot zal gaan.

Wees je bewust dat, wanneer jij de sollicitant beoordeelt, hij/zij jou ook beoordeelt! Talentvolle mensen hebben vandaag de dag keuze uit gemiddeld 11 werkgevers. Overtuig die knappe man/vrouw dus dat jouw KMO van boy-/girlfriend material gemaakt is.

Zet daarom je beste beentje voor, wees een beetje open-minded en vooral: maak het leuk! Ga iets doen samen zodat jullie allebei uit jullie comfort-zone komen. Doe een spel samen met het team van de toekomstige collega of laat de kandidaat leuke opdrachtjes uitvoeren zodat je kan zien hoe hij/zij reageert in bepaalde situaties.

Op het einde van de eerste date volgt een belangrijk beslissingsmoment voor jullie beiden: wil je met deze persoon verdergaan? Overweeg je een serieuze relatie met deze man/vrouw/bedrijf? Alleen als het antwoord voluit ‘ja’ is bij jullie allebei is het nuttig om te blijven daten.

Na de eerste date kunnen nog extra dates komen om elkaar wat beter te leren kennen. Af en toe worden er ook wat praktische zaken geregeld.

Aan het einde van deze fase, zijn jullie klaar om jullie relatiestatus officieel en openbaar te maken door middel van een aanwervingscontract.

Pre-boarding

De pre-boarding fase speelt zich af na de bekendmaking van jullie dates. Je krijgt reacties terug uit je vriendengroep en familie. Misschien neem je nieuwe partner al eens mee naar een intern familiefeest van je KMO. Je stuurt wat berichtjes over en weer en vraagt wat hij/zij écht verwacht van deze relatie en hoe jij het kan verbeteren. Je zorgt voor cadeautjes en onthoudt zijn/haar belangrijke data zodat je een ‘veel succes’-berichtje kan sturen.

Onboarding

Het is zover: je partner komt bij je inwonen en hij/zij krijgt een eigen bureau, laptop en misschien zelfs auto van je KMO. Vanaf nu gaan je medewerker en jij minstens 8 uur per dag met elkaar spenderen. Je leert je partner alles over je huishouding: waar de toiletten zijn, de technologische werkomgeving, hoe collega’s met elkaar omgaan, …

In het begin van het samenwonen, zegt de oma weer, is het heel belangrijk om de partner wat ruimte te geven om zijn eigen plek te vinden in jouw omgeving. Het is wel noodzakelijk om leuke dingen te blijven doen samen.

Zorg dus voor een leuke ‘welkom’-beleving op de eerste dag. Laat zien dat je zijn/haar interesses belangrijk vindt en dat hij/zij zichzelf kan zijn bij jou.

Employee experience

Na een tijdje samenwonen, weet je het gewoon: met deze persoon wil ik nog vele jaren verder. De nieuwe collega is nu een volgroeide werknemer in je KMO. Behandel hem/haar zoals je een echtgenoot zou behandelen.

Je woont nog steeds samen en ziet elkaar bijna elke dag. Doe af en toe eens iets liefs voor elkaar. Als je werknemer overuren maakt of een last-minute taak uitvoert, doe dan eens iets terug. Zet je partner in de bloemetjes bij zijn/haar collega’s of geef hem/haar bijvoorbeeld een smartwatch cadeau.

Exit experience

Aan alles komt een einde. Bij getrouwde koppels eindigt de relatie als iemand sterft of met een echtscheiding. Die scheiding kan ook positief zijn. Wanneer de medewerker of je KMO gegroeid is en de ander niet, dan is het beter om los te laten. Als de klik met de bedrijfscultuur verdwenen is, laat de medewerker dan met iemand anders professioneel verder groeien.

Conclusie

Behandel je werknemers met veel liefde en respect, dan zullen zij sneller een connectie met jouw KMO voelen. Daardoor zijn ze gelukkiger en productiever. All you need is love.

Benieuwd naar wat dit betekent voor jouw KMO? Kom dan eens proeven tijdens een gratis avondseminar. Bekijk de eerstvolgende data en reserveer jouw plek.