Selecteer een pagina

Het “ik heb geen tijd” excuus is bullsh*t!

Ik heb geen tijd. Dit is een veel gehoord excuus om iets niet te doen. In dit artikel leggen we uit waarom dit nooit een geldig excuus kan zijn en je je bijgevolg moet inschrijven voor Thribe Builders 🙂

Hoe vaak gebruik jij “ik heb geen tijd” als excuus?

Zeg eens eerlijk: hoe vaak zeg jij dat je ergens geen tijd voor hebt? En in hoeveel van die gevallen heb je daadwerkelijk geen tijd? Handen omhoog!

Ik acht de kans groot dat je “ik heb geen tijd” vaker gebruikt als excuus om ergens onderuit te komen, dan als op een waarheid berust argument.

Iedereen heeft wel van die afspraken waar hij/zij weinig zin in heeft, maar op het moment van de uitnodiging durfde je geen “neen” te zeggen.

In dat geval ga je op zoek naar excuses en kom je uit bij: ik heb geen tijd.

De grap is dat iedereen weet dat het niet echt een tijdgerelaterd argument is, maar een excuus om ergens onderuit te komen. Toch blijven we het massaal gebruiken.

Hoe vaak gebruik jij “ik heb geen tijd” als excuus

Het draait om (de juiste) prioriteiten stellen

Sommige mensen verzetten bergen werk, hebben een druk sociaal leven en combineren 10 verschillende hobby’s met elkaar.

Hierdoor lijkt het alsof zij nooit slapen. Maar dat is technisch gezien onmogelijk. Feit is dat iedereen dezelfde 24 uur in een dag heeft. Ook al lijkt het niet altijd zo.

Goed. Sommigen mensen hebben meer slaap nodig dan anderen, maar het verschil schuilt hem in de prioriteiten die zij stellen.

Een voorbeeld. Wanneer je wil afvallen, dan moet je meer bewegen/sporten en gezonder eten. Hier moet je vervolgens tijd voor vrij maken, want in de zetel blijven hangen met een zak chips doet je niet afvallen.

Maar ook in een professionele context wordt het ik-heb-geen-tijd argument te pas en onpas aangehaald. Neem een HR-manager die enkel bezig is met administratie (het invullen van allerlei niet-belangrijke documenten) en/of het blussen van kleine brandjes (een medewerker berispen die weer eens te laat komt) in plaats van de tijd te nemen om te werken aan het strategisch people plan waarmee jouw bedrijf het verschil maakt in omzet en op de arbeidsmarkt.

In beide voorbeelden worden anderen prioriteiten gesteld en wanneer je dan zegt: ik heb geen tijd, zeg je in realiteit: het is (nog) niet belangrijk genoeg voor mij om er tijd voor vrij te maken.

Het draait om (de juiste) prioriteiten stellen

Wat je veel beter zegt (en doet)!

Stel dat je een afspraak hebt of iets moet doen waar je wel tijd voor hebt, maar waar je geen zin in hebt, dan zeg je de volgende keer beter meteen “neen”. Zo bespaar je ieder zijn/haar tijd die je vervolgens veel beter kan gebruiken.

Tegelijkertijd moet je oppassen met het “ik heb geen tijd” excuus, want daarmee zeg je soms ook “neen” tegen een interessante opportuniteit die je een hoop tijd kan opleveren.

Ik heb geen tijd is ook een veelgehoord excuus van HR managers om zich niet in te schrijven voor Thribe Builders en dat is zo’n opportuniteit dat je veel tijd kan opleveren.

We schrijven opleveren in plaats van besparen, want HR-managers die onze 5-daagse opleiding/experience volgden weten hun medewerkers zodanig te motiveren dat ze veel meer betrokken, bevlogen en geëngageerd zijn om de bedrijfsresultaten te behalen.

Ze weten hoe ze hun medewerkers intrinsiek kunnen motiveren en hun persoonlijke doelen kunnen afstemmen met die van het bedrijf. En dat allemaal op basis van vertrouwen, vriendschap en bovenal FUN.

Deze HR-managers houden zich niet meer bezig met saaie administratieve processen noch blussen zij kleine of grote brandjes. Neen, zij werken nu dagelijks aan de beleving van hun medewerkers waardoor ze een zee van tijd hebben gekregen.

Dus soms je wel ergens tijd voor maken zodat je er nadien de vruchten van plukt!

Dus twijfel niet langer en schrijf je in voor Thribe Builders

Twijfel je toch nog? Geen probleem kom eens langs tijdens een gratis seminar.