Selecteer een pagina

Wil jij een topwerkgever worden?

Een topwerkgever worden is niet simpel. Toch zijn er bedrijven die bijzonder goed staan aangeschreven. Anderen niet. Hoe komt dit en hoe kun jij ook een topwerkgever worden?

Het korte antwoord: zie het belang van employer branding in en zet je mensen centraal. Jouw mensen zijn het belangrijkste onderscheidende vermogen dat jouw bedrijf bezit. Maar ik vermoed dat dit antwoord iets meer nuance vergt.

https://vimeo.com/301215592

Een topwerkgever worden. Hoe doe je dat?

Een topwerkgever worden doe je door in te zetten op employer branding.

“Employer Branding is het creëren van een sterk en authentiek werkgeversimago met als doel de huidige werknemers te behouden en potentiële werknemers aan te trekken.”

Maar als ik aan mijn vrienden moet uitleggen wat wij bij Branded.Careers doen, dan zeg ik altijd: de marketing van Human Resources.

HR gaat over mensen en in die zin zijn zij betrokken bij het begin (pre-hire) en het einde van iemands carrière (retire).

Daarnaast zou werken leuk fun moeten zijn dus hoe kun je hier als werkgever op inspelen? Hoe zorg je er voor dat mensen graag bij jou komen werken en blijven werken?

1. Employer Value Proposition

Een slimme werkgever zet dus employer branding activiteiten in op alle typische HR-fases af gaande van de aanwerving tot het uitzwaaien.

Een nog slimmere werkgever zet niet enkel in op al die fases, maar zet dit ook nog eens in op een strategische manier.

Dit noemt Employer Value Proposition of EVP afgekort. In feite is dit gewoon een fancy woord voor het DNA van een bedrijf met het oog op employer branding.

2. Pre-boarding Experience

Het EVP omvat dus alle onderscheidende elementen van jouw bedrijf die jij kunt inzetten om nieuw talent aan te trekken en te behouden.

Met jouw EVP op zak kun je nadenken over hoe je deze naar de wereld gaat communiceren. Waar bevindt het talent dat jij wenst aan te trekken? Welke informatie deel jij op jouw sociale media kanalen? Hoe ziet jouw website er uit en kunnen geïnteresseerden hier eenvoudig solliciteren?

De pre-boarding omvat alle communicatie die jij uitstuurt als werkgever. Zelfs als je niet communiceert zegt dat in feite iets over jou als bedrijf.

Hoe dan ook: communiceer altijd authentiek, want zo schep je een realistisch beeld over jou als bedrijf.

3. Candidate Experience & Onboarding

De Candidate Experience is eigenlijk het traject vanaf dat je contact maakt met een kandidaat tot hij/zij wel of niet aangeworven wordt.

Elk bedrijf heeft namelijk een rekruteringsproces. Hoe verloopt een sollicitatie en de opstart van een nieuwe collega momenteel? En ligt dit proces in lijn met de dagdagelijkse werkomgeving waar je medewerkers terechtkomen?

Zoals de titel al aangeeft moet dit traject een beleving zijn. Dus op welke manier kun je leuke fun elementen toevoegen aan het rekruteringsproces zonder aan professionaliteit en authenticiteit te verliezen? En hoe trek je die fun door in iemands onboarding zonder hier de essentiële zaken te vergeten?

4. Employee Experience

Op het moment dat iemand wordt aangeworven is het geen candidate meer maar een employee. Dus de vraag is dan hoe je jouw medewerkers fun kunt bezorgen op het werk die in lijn ligt met het Employee Value Proposition.

Een belangrijk onderdeel van de dag zijn rituelen. Welke rituelen leven er vandaag al? En welke nieuwe rituele heb je nodig om je werkomgeving en het gevoel van medewerkers te optimaliseren?

Net zoals customer experience wordt Employee Experience nu even belangrijk binnen jouw organisatie.

5. Exit Experience

Zelfs als je leuke employer branding zaken hebt geïntegreerd binnen jouw bedrijf in alle bovenstaande stappen, dan gebeurt het nog steeds af en toe dat iemand het bedrijf verlaat.

Dit is niet altijd leuk, vaak niet gewenst en soms onverwacht. Maar het is hoe jij als bedrijf hier mee om gaat wat bepaalt of de Exit Experience een fijne beleving is of niet.

Waarom zou je “moeite” doen voor iemand die weg wil of weg gaat? Waarom zou je hier tijd en geld in investeren? Het gras is niet altijd groener aan de andere kant en soms willen mensen terugkomen is slechts één reden om hier mee bezig te zijn.

Dus wil jij een topwerkgever worden?

Je weet nu dat je enkel een topwerkgever kunt worden als je jouw mensen centraal zet. Je hebt ook een stappenplan gekregen, maar misschien zijn deze nog niet concreet genoeg, heb je behoefte aan veel meer employer branding inzichten of wil je hier samen met ons aan de slag?

In dat geval is Thribe Builders (let op: dit is een bewuste spelfout) iets voor jou. Thribe Builders is als het ware een doe-het-zelf-programma van 5 dagen waarbij wij je meer dan 100 Employer Branding inzichten geven om van jou een topwerkgever te maken.

Benieuwd naar wat dit betekent voor jouw KMO? Kom dan eens proeven tijdens een gratis avondseminar. Bekijk de eerstvolgende data en reserveer jouw plek.